Direct naar hoofdinhoud
×

Campagne ‘Ik rij MONO’ van start

We zijn de hele dag bereikbaar via onze smartphones. Dat kan praktisch en leuk zijn, maar heeft ook nadelen. Als je achter het stuur zit of op de fiets is de smartphone mogelijk levensgevaarlijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers. Want elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van de weg en is de kans op ongelukken groter. Daarom gaat op 2 september de landelijke campagne ‘Ik rij MONO’ weer van start. Het doel van de campagne is om fietsers en automobilisten te stimuleren en motiveren om zonder afleiding aan het verkeer deel te nemen. 

Lees meer

‘Mij nie appen’ staat voor mij niet storenCampagnebeeld Ik rij MONO; fietser met helm
MONO staat letterlijk voor één of alleen. In de campagne staat het voor met één ding bezig zijn: als je rijdt of fietst houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer. De campagne richt zich zowel op de automobilist als de fietser. Er zijn verschillende manieren om MONO te rijden. Bijvoorbeeld door je telefoon op niet storen te zetten zodat je niet wordt afgeleid door binnenkomende meldingen. Ook door anderen voor vertrek te laten weten dat je onderweg bent, zodat zij weten dat ze jou geen bericht moeten sturen. Of door je telefoon op stil te zetten. Zo hou je je ogen op de weg in plaats van op je scherm! 

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Mobiliteit en tevens voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg: “De Provincie Limburg wil een veilig bereikbaar en toegankelijk Limburg. Voor iedereen, want elke Limburger telt. Alle Limburgers moeten veilig thuis kunnen komen vanuit school, werk of bijvoorbeeld een bezoek aan de sportclub of een festival. Dat vinden we belangrijk”, aldus Jasper Kuntzelaers. gedeputeerde Mobiliteit en tevens voorzitter van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg. “Veiligheid op de weg is dus van het grootste belang voor ons allemaal. Met campagne 'Ik rij Mono' willen we vooral bewustwording creëren. Het is cruciaal dat weggebruikers zich bewust zijn van de gevaren van afleiding tijdens het rijden en de verantwoordelijkheid nemen om hier iets aan te doen."

Extra handhavingsactie
Naast de reguliere controles op afleiding in het verkeer zullen er in de campagneperiode extra handhavingsacties worden uitgevoerd. Gedurende 4 dagen zullen politieagenten de weg opgaan en zal ook de MONOcam worden ingezet om het gedrag van weggebruikers te monitoren en vast te leggen. De MONOcam is een geavanceerd apparaat dat specifiek is ontworpen om afleiding in het verkeer te detecteren. Het stelt de politie in staat om in real-time te zien of bestuurders hun telefoon gebruiken of andere vormen van afleiding ervaren tijdens het rijden. Het doel van de actie is om weggebruikers bewust te maken van hun overtredingen en de potentiële risico's van afleiding tijdens het rijden. Dit zal onder andere gebeuren door middel van staande houdingen en op dat moment het gesprek aan te gaan met de overtreder.

Afleiding is gevaarlijk
Een aantal seconden de aandacht niet op de weg houden is heel riskant. Als je zit te appen achter het stuur, zie je niet goed wat er om je heen gebeurt. Even snel een berichtje lezen of schrijven betekent dat je het verkeer niet meer goed waarneemt, en niet snel kunt reageren in een onverwachte situatie. De meeste mensen realiseren zich niet welke afstand ze in die paar tellen afleggen. Stel, je bent in de stad en rijdt 50 km/u. Er komt een berichtje binnen en je leest het in 3 seconden. Dan heb je 42 meter afgelegd zonder op te letten – dat is de lengte van een half voetbalveld!. Zowel een bericht lezen als schrijven duurt vaak langer dan 3 seconden. 

ROVL 
Verantwoordelijk voor deze campagne in Limburg is het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Dit is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. ROVL streeft naar nul verkeersslachtoffers. De campagne ‘Ik rij MONO’ past dan ook helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Meer weten over de campagne? Kijk op: www.rovl.nl/mono.  

Deel deze pagina op: