Veelgestelde vragen over de Verkeersactieve school
Wilt je iets weten over de Verkeersactieve school? De meest gestelde vragen over de Verkeersactieve school worden hier beantwoord.
Lees meerWilt je iets weten over de Verkeersactieve school? De meest gestelde vragen over de Verkeersactieve school worden hier beantwoord.
Lees meerJe kunt je contactgegevens zelf wijzigen in de portal van de Verkeersactieve school. Via www.rovl.nl kun je inloggen in de portal en bij het onderdeel Gebruiker je eigen contactgegevens aanpassen.
Als je een Verkeersactieve school wilt worden, neem dan contact op met de onderwijsadviseurs. Zij adviseren en helpen je graag verder:
Marjo Zegers voor het (speciaal) basisonderwijs: marjo.zegers@gmail.com
Harmen Krusemeijer voor het voortgezet (speciaal) onderwijs: h.krusemeijer@dtvconsultants.nl
Nieuwe scholen hoeven geen toestemming te vragen aan de gemeente. Voor een goede communicatie is het wel gewenst dat ze dit melden bij de gemeente. De onderwijsadviseurs kunnen hierbij ondersteunen.
Nee. Provincie en gemeenten leggen gezamenlijk middelen en kennis bij elkaar om dit te realiseren. Scholen investeren tijd en kennis om van de Verkeersactieve school een succes te maken.
De schooldirecteur stelt een verkeerscoördinator aan. Diegene is de organisator en het aanspreekpunt voor verkeereducatie en verkeersveiligheid. Ook selecteert de verkeerscoördinator jaarlijks verkeerseducatieprojecten in de digitale omgeving (portal) en plant deze in. Tot slot neemt de verkeerscoördinator deel aan netwerkoverleggen verkeerseducatie (georganiseerd door de onderwijsadviseur) om kennis en ervaring met andere scholen uit te wisselen.
Onderwijsadviseurs (speciaal) basisonderwijs
Marjo Zegers marjo.zegers@gmail.com
Nicky van Gerwen nickyvangerwen@bco-onderwijsadvies.nl
Monique La Grouw moniquelagrouw@bco-onderwijsaadvies.nl
Onderwijsadviseurs voortgezet (speciaal) onderwijs
Harmen Krusemeijer h.krusemeijer@dtvconsultants.nl
Nynke van der Kallen n.v.d.kallen@dtvconsultants.nl
Na inloggen staat bij de schoolgegevens onderaan de pagina vermeld welke onderwijsadviseur hen begeleidt.
Vragen over de Verkeersactieve school kun je stellen aan de onderwijsadviseurs.
Neem contact op met de onderwijsadviseurs. Zij kunnen jou van persoonlijk advies voorzien in het keuzeproces naar de wensen en behoeften van jouw school.
Voor instructies over hoe te reserveren klik hier. Lees deze goed door voordat je verder aan de slag gaat in de portal.
We werken met een jaarlijkse planning. Je kunt telkens voor het (aankomend) schooljaar projecten reserveren. Voor schooljaar 2023-2024 kun je vanaf 18 april 2023 projecten reserveren. Reserveren kan tot uiterlijk 13 juni 2023.
De meeste projecten zijn voor het hele schooljaar te reserveren. In een enkel geval kunnen projecten slechts in een bepaalde periode worden uitgevoerd. Dit staat expliciet aangegeven in de projectomschrijving. Lees daarom voordat je projecten reserveert, alle informatie in de portal goed door.
Na het inloggen komen automatisch de projecten beschikbaar die geschikt zijn voor jouw school. Daarnaast kun je filteren op titel project, type (gastdocent/doe-het-zelf/eigen activiteit), thema, onderwijstype, uitvoerder, groep/leerjaar en schoolniveau.
Je hoeft niet de exacte uitvoeringsdatum door te geven, maar wel in welke maand je de uitvoering wilt laten plaatsvinden. Samen met de projectaanbieder plan je later de exacte uitvoeringsdatum. Vergeet daarbij ook niet dat je het juiste aantal groepen/leerlingen duidelijk moet doorgeven.
Bij het kiezen vul je de maand in wanneer je het project wilt uitvoeren. De uitvoering van een project vindt op één dag plaats. In overleg met de projectaanbieder kies je de exacte uitvoeringsdatum en tijden.
Indien door de grootte van de scholen de uitvoering niet op één dag uitgevoerd kan worden, wordt in overleg met ROVL zo kostenefficiënt mogelijk gepland.
Bekijk de website van de betreffende projectaanbieder (zie bijgevoegde URL’s in het projectaanbod), bespreek het met de onderwijsadviseurs of neem met de projectaanbieder contact op (zie contactgegevens in de portal).
Je reserveert individueel per project. Wij adviseren om het projectaanbod goed door te nemen (indien gewenst samen met de onderwijsadviseur) voordat je definitief projecten reserveert. Houd daarbij rekening met het aantal punten dat je hebt (rechtsboven te zien). Maak alvast vóór het reserveren een overzicht voor jezelf van wélke projecten je wilt reserveren. Reken voor jezelf alvast uit hoeveel punten elk project kost en of dit totaal overeenkomt met jouw totale aantal punten dat je beschikbaar hebt. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het reserveren van projecten en hoeven er achteraf minder wijzigingen doorgevoerd te worden.
Hoeveel projecten je kiest, bepaal je zelf. Door alle punten in te zetten elk schooljaar bereik je de meeste leerlingen.
Ja, dat klopt. De projecten met een witte achtergrond zijn nog te selecteren, een grijze achtergrond geeft aan dat deze al volgeboekt zijn óf dat je onvoldoende punten bezit om het project in te kunnen zetten.
We hebben geprobeerd een zo goed mogelijke inschatting te maken van het aantal benodigde uitvoeringen. Er is dus genoeg en ruime keuze voor alle scholen, maar op=op.
Er zijn voldoende projecten voor de verschillende thema’s beschikbaar voor alle scholen. Echter niet alle scholen kunnen dezelfde projecten uitvoeren. Dit betekent dat projecten vol kunnen raken, maar dat er altijd keuze is uit andere projecten en andere thema’s. Verder geldt dat er ook projecten beschikbaar zullen komen die scholen niet elk jaar kunnen uitvoeren, waardoor meer scholen in de loop der jaren deze projecten kunnen uitvoeren.
Ook wordt het aantal uitvoeringen gemonitord en kijken we per schooljaar wat het gewenste aantal uitvoeringen per project is binnen het beschikbare budget.
Elke reservering die wordt opgeslagen is definitief. Het is dus belangrijk direct het juiste aantal groepen/klassen, aantal leerlingen en gewenste datum (maand) toe te voegen. Punten worden direct na het opslaan van je totaal afgeschreven. Wijzigingen kunnen alleen worden doorgevoerd door de onderwijsadviseurs.
Het Theoretisch Verkeersexamen VVN is verplicht voor alle Verkeersactieve basisscholen. Geef bij het reserveren duidelijk aan of je digitaal of schriftelijk wilt deelnemen en met hoeveel klassen en aantal leerlingen. Kosten: 7 punten. Bij alle Verkeersactieve basisscholen verschijnt de mededeling dat deze verplicht gereserveerd dient te worden. Deze melding verdwijnt pas nadat je het Theoretisch Verkeersexamen VVN hebt gereserveerd.
Voor het voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs zijn er geen verplichte projecten.
Nee. De projecten zijn afgestemd op de leeftijd en belevingswereld waarin de leerlingen zich bevinden. Voor scholen van het voortgezet (speciaal) onderwijs is een aanbod samengesteld dat past bij de leerlingen. In de portal zijn alleen de projecten zichtbaar die geschikt zijn voor het betreffende onderwijstype van jouw school.
Nee. Deze projecten zijn speciaal geselecteerd voor deze doelgroep en niet beschikbaar voor regulier basis- en voortgezet onderwijs
Praktijkonderwijs valt onder het voortgezet onderwijs en kan kiezen uit de daar aangeboden projecten. In de portal zien scholen voor het praktijkonderwijs de projecten die geschikt zijn voor hun niveau.
De betreffende projectaanbieder neemt contact met je op (vanaf medio juni) om de precieze datum en verdere details samen af te stemmen. In de reservering is een mailfunctie opgenomen, hier mail je als school rechtstreeks met de projectaanbieder. Houd er rekening mee dat deze mailfunctie pas vanaf medio juni wordt gelezen door de projectaanbieder.
Rechtsboven in de portal kun je wisselen van school indien er nog andere scholen zijn waarvoor je projecten wilt reserveren.
In de portal staat links in de kolom onderaan ‘Reservering’. Hier kun je je gemaakte reserveringen terugvinden.
In overleg met de projectaanbieder dien je te kijken of de datum verplaatst kan worden. Let wel: uitvoering dient plaats te vinden in hetzelfde schooljaar; anders komen de punten en reservering te vervallen.
De school kan een project dat geannuleerd is in een schooljaar niet doorschuiven naar volgend schooljaar. Je kunt het project wel opnieuw reserveren in de portal voor het volgende schooljaar, je levert dan weer punten in.
We proberen een zo breed mogelijk pakket aan te bieden, dus ook minder talige projecten voor anderstaligen en praktijkonderwijs. Neem contact op met de onderwijsadviseurs om verdere details te bespreken en keuzes af te stemmen.
Als een project dat je graag wilt inzetten op school niet in onze portal staat dan kan het zijn dat dit project niet in het aanbod is opgenomen. Bekijk via www.verkeersactieveschool.nl of het project in het aanbod is opgenomen.
Als het project in ons aanbod is opgenomen dan kun je het project niet zien doordat:
Als het project niet in ons aanbod is opgenomen dan kun je het volgende doen:
Er zijn geen Engelse projecten beschikbaar; wel zijn er een folders beschikbaar met algemene verkeersregels voor nieuwkomers en fietsverlichting, welke in de klas behandeld kunnen worden.
We proberen een zo breed mogelijk pakket aan te bieden, dus ook minder talige projecten voor anderstaligen. Neem contact op met de onderwijsadviseurs om verdere details te bespreken en keuzes af te stemmen.
Ja, dat klopt. In de portal kun je per project of bij materialen zien hoeveel punten deze kosten. Hier staan ook projecten en materialen tussen die 0 punten kosten. Deze kun je dus onbeperkt inzetten.
De thema’s zijn tot stand gekomen op basis van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Uitvoeringsagenda Verkeersveiligheid Limburg. Het Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid Limburg is in ontwikkeling.
Bij het inkopen van de projecten hebben we alle projectaanbieders gevraagd expliciet aan te geven in hoeverre er sprake is van ouderbetrokkenheid. Vrijwel alle projecten schenken hier in verschillende vormen aandacht aan. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van een folder na afloop, een communicatiebericht voor de ouders via mail of via andere schoolcommunicatiemiddelen, een WhatsApp waarop ouders vragen kunnen stellen of de betrokkenheid van verkeersouders bij de uitvoering. Als je meer hierover wilt weten, lees dan de projectbeschrijving in de portal of neem contact op met de betreffende projectaanbieder.
We bieden projecten aan die geheel worden uitgevoerd door een gastdocent, die geheel worden uitgevoerd door de schooldocent of een combinatie hiervan. Dit is aangegeven in de portal.
Het aantal uitvoeringen per project wordt gemonitord. ROVL voert aan de hand hiervan een jaarlijkse evaluatie uit. Op basis hiervan kunnen eventuele wijzigingen in het projectaanbod optreden.
Het merendeel van de projecten is getoetst in de CROW-toolkit. Indien dit nog niet het geval is, worden deze binnen aanzienbare tijd getoetst. Ook hebben projectaanbieders voor een deel van de projecten een effectmeting laten uitvoeren. Wil je weten of een project getoetst is neem dan contact op met de projectaanbieder of met ons via info@rovl.nl
De projecten en materialen die omschreven zijn in de digitale portal en die Provincie Limburg, ROVL en Limburgse gemeenten gezamenlijk aanbieden zijn gratis voor alle Verkeersactieve scholen in Limburg. Scholen krijgen punten waarmee projecten gereserveerd kunnen worden. Mochten scholen aanvullende afspraken maken met de projectaanbieders waar een meerprijs aan gekoppeld is, is deze meerprijs voor eigen rekening van de school.
Het aantal punten dat een school heeft, is afhankelijk van de bijdrage van de gemeente. Het maximale aantal punten is 100.
Elke school krijgt een vast aantal punten per jaar, dit staat los van de grootte van de school.
Punten krijg je per schooljaar.
Nee. Overgebleven punten kun je niet meenemen naar het volgende schooljaar. Punten die niet ingezet worden in het betreffende schooljaar vervallen. Hoeveel punten je inzet bepaal je zelf. Door alle punten in te zetten elk schooljaar en hiervoor projecten te kiezen bereik je de meeste leerlingen.
Punten die over zijn, komen te vervallen. Geef het altijd door aan de onderwijsadviseur, hij/zij kijkt met jou verder of er nog mogelijkheden zijn.
Dat klopt, de projecten kosten elke school een vast aantal punten, ongeacht het aantal klassen. Indien nodig wordt in overleg met grote scholen gekeken naar kostenefficiënte mogelijkheden.
Dat klopt, er zijn projecten die voor de hele school ingezet kunnen worden. Dit zijn meestal duurdere projecten en kosten dus ook meer punten. Het aantal punten dat in de portal staat, zijn de punten voor de hele school. Let wel: deze projecten zijn meestal niet elk jaar door de school te kiezen, maar bijvoorbeeld 1 keer per 2 jaar.
Het aantal punten dat een project kost, wordt bepaald door de prijs van het project. Duurdere projecten kosten dus meer punten. De kosten voor de gastdocent zijn al meegenomen in het aantal punten.
Bij de start in schooljaar 2021/2022 ontvangen álle scholen het maximaal aantal punten (dat geldt voor hun gemeente) voor hun deelname als Verkeersactieve school. Vanaf schooljaar 2022/2023 start je met minder punten (10%). Deze punten ontvang je als je deelneemt aan de netwerkoverleggen. Als je aan beide netwerkoverleggen deelneemt in het schooljaar dan start je het volgende schooljaar dus weer het maximale aantal punten (dat geldt voor jouw gemeente).
Het aantal punten dat je school beschikbaar heeft, is altijd zichtbaar rechtsboven in de portal en bij de schoolgegevens.
Deel deze pagina op:
Wil je het laatste nieuws weten over #mvd01? Schrijf je in!
We filteren alle informatie (zoals nieuws, agenda en campagnes) op jouw regio. Indien je geen regio selecteert, krijg je alle informatie.