Direct naar hoofdinhoud
×

Jong en verantwoord op weg naar Limburgse evenementen

Komende zomer zijn de Responsible Young Drivers aanwezig op Limburgse evenementen om jonge verkeersdeelnemers meer bewust te maken van de risico’s van het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Het eerste Limburgse evenement waar de Responsible Young Drivers met jongeren in gesprek gaan is op vrijdag 8 juli tijdens Festilaovend in Roermond. De activiteiten worden georganiseerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en de Limburgse gemeenten.

Lees meer

TeamAlert, Responsible Young Drivers en Veilig Verkeer Nederland gaan dit jaar op evenementen en festivals in gesprek met jongeren over alcohol en drugs in het verkeer. Zij vragen jongeren wie de Bob is en laten deze voor vertrek een blaastest ondergaan. Door vrienden én de bestuurder te betrekken bij het gesprek ontstaat een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilige terugreis. De Bobs worden extra bedankt. Met deze actie willen we jongeren laten weten dat het wordt gewaardeerd als zij hun verantwoordelijkheid nemen in het verkeer.

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (cultuur en mobiliteit) en voorzitter van het ROVL: “De zomer in Limburg is gevuld met mooie concerten, evenementen en andere feesten. Veel jongeren gaan daar graag naar toe en drinken dan ook alcohol. Wij willen dat die jongeren ook allemaal veilig weer thuis komen. Daarom praten we met jongeren over het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer en helpen we ze om bewust onbeschonken te beginnen aan hun terugreis.”

Jongeren als risicogroep 
De meeste jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar drinken alcohol (Trimbos-instituut, 2021). Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jonge bestuurders weleens met een te hoog alcoholpromillage auto rijdt. Rijden onder invloed van alcohol of drugs of erger nog combinaties hiervan is gevaarlijk. De kans op een ongeval is dan tot 200 keer hoger.

Rijden onder invloed van drugs komt het vaakst voor onder mannen van 18 tot en met 24 jaar. Van hen bleek 8,1% wel eens onder invloed van drugs te rijden. Bij vrouwen van 18 tot en met 24 jaar reed 2,2% weleens onder invloed van drugs. Drugs beïnvloeden het bewustzijn van de gebruiker en daarmee ook de rijvaardigheid.

In 2022 is het gemeten overtrederspercentage bij jonge bestuurders in de auto gestegen naar 3,7% ten opzichte van 2,3% in 2019. Op de fiets bleek gemiddeld 42% van de geteste fietsers met meer alcohol op te fietsen dan toegestaan (SWOV, 2022). Dit is niet zonder gevaar. Zo kunnen bestuurders onder invloed verkeerssituaties niet meer goed beoordelen en zijn ze minder alert. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is naar schatting 12% tot 23% van alle verkeersdoden (mede) het gevolg van alcoholgebruik.

ROVL en gemeenten
Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) is het onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. Samen met de Limburgse gemeenten geeft ROVL hier invulling aan. Voorlichting en educatie vormen hierin belangrijke componenten. De ambitie in Limburg luidt: ieder verkeersslachtoffer is er één te veel. Dit project waarin jongeren worden aangesproken op hun gedrag past dan ook helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met:

Britt Schrijvers, Woordvoerder Gedeputeerde Kuntzelaers, M: 0625779518

Deel deze pagina op: