Landelijke toolkit GOW30 beschikbaar voor gemeenten
Voor gemeenten die de wegen binnen de bebouwde kom verlagen van 50 km/u naar 30 km/u is de nieuwe landelijke toolkit GOW30 beschikbaar
Lees meerVoor gemeenten die de wegen binnen de bebouwde kom verlagen van 50 km/u naar 30 km/u is de nieuwe landelijke toolkit GOW30 beschikbaar
Lees meerDe gereden snelheid heeft veel invloed op verkeersveiligheid. Zo zorgt een paar km/uur te hard rijden al voor een langere remweg, terwijl de reactietijd van de verkeersdeelnemer hetzelfde blijft. Het aantal verkeersovertredingen stijgt de afgelopen jaren, ook als je kijkt naar de hoeveelheid snelheidsovertredingen. Zo was er tussen 2021 en 2022 een stijging van 6,5% te zien in de hoeveelheid snelheidsboetes die werden opgelegd na controle met een flitspaal (CBS).
Het aantal verkeersslachtoffers neemt de afgelopen jaren helaas ook toe (SWOV). Naar schatting heeft een derde van de dodelijke verkeersongelukken direct of indirect te maken met een te hoge snelheid. Een deel van de ongelukken zou dus voorkomen (of in schade beperkt) kunnen worden door ervoor te zorgen dat verkeersdeelnemers zich aan de snelheidslimiet houden en bij lastige situaties hun snelheid aanpassen.
Gemeenten verlagen de snelheid binnen de bebouwde kom van 50 km/u naar 30 km/u, mede door de invoering van de gebiedsontsluitingsweg 30 km/u (GOW30). Gebiedsontsluitingswegen hebben vaak een dubbelfunctie, waarbij zowel doorstroming als uitwisseling van verkeer plaatsvindt, wat ze minder veilig maakt.
Met dit nieuwe wegtype kunnen gemeenten binnen de bebouwde kom 30 km/u breder toepassen. Het doel is een veilige(re) verkeerssituatie te creëren voor met name fietsers en voetgangers. Dit bevordert de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor deze aanpassingen en maken gebruik van (CROW-) richtlijnen om te bepalen waar 30 km/u moet gelden en hoe wegen ingericht moeten worden. Inmiddels geldt dit in Nederland op 70% van de wegen binnen de bebouwde kom.
Het is niet vanzelfsprekend dat weggebruikers hun snelheid verlagen en hun gedrag aanpassen als een nieuwe snelheidslimiet wordt ingevoerd. Vandaar dat gemeenten verschillende typen maatregelen nemen om dit voor elkaar te krijgen, zoals aanpassing van de infrastructuur, handhaving, communicatie en educatie. Op verzoek van gemeenten heeft Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nu een toolkit ontwikkeld die gemeenten kunnen gaan gebruiken bij de introductie en transitie.
Meer weten, neem contact op via info@rovl.nl.
Deel deze pagina op:
Wil je het laatste nieuws weten over #mvd01? Schrijf je in!
We filteren alle informatie (zoals nieuws, agenda en campagnes) op jouw regio. Indien je geen regio selecteert, krijg je alle informatie.