Direct naar hoofdinhoud
×

Rijbewijs kwijt door mobielgebruik achter het stuur in België

Het is geen lichte maatregel. Wie vanaf 1 februari dit jaar in Belgisch-Limburg met de telefoon in de hand achter het stuur wordt betrapt, raakt zijn rijbewijs voor 15 dagen kwijt. Een straf die niet alleen voor de zuiderburen geldt, maar ook voor Nederlanders.

Lees meer

We weten het allemaal; het is ontzettend gevaarlijk om tijdens het autorijden je mobiel te gebruiken. Toch rijdt nog lang niet iedereen MONO en zitten nog veel te veel mensen met een smartphone achter het stuur. Met een ietwat naar voren gebogen hoofd, met de mobiel op de schoot, nemen ze deel aan het verkeer. 

Rijbewijs kwijt
In Belgisch-Limburg zijn er al meerdere acties tegen mobielgebruik achter het stuur geweest. Deze maatregel gaat nog een stap verder. Een woordvoerder van het Belgisch Openbaar Ministerie vertelt. ‘Wie zijn telefoon of welk ander mobiel apparaat met scherm gebruikt terwijl hij rijdt, zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren. Daarnaast krijgt hij een boete. Het rijbewijs wordt door de politie bewaard op het politiebureau en kan na vijftien dagen weer opgehaald worden.’

50 doden en 4500 gewonden
De Belgische politie en het OM hopen dat door deze maatregel het veiliger wordt op de weg. ‘Studies wijzen uit dat er in 8 procent van de dodelijke ongevallen sprake is van mobiel-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar’, legt de woordvoerder uit.

Boete verhoogd
De boete geldt niet alleen voor onze zuiderburen. Ook Nederlanders die bijvoorbeeld op weg naar hun vakantiebestemming door België rijden, kunnen hun rijbewijs kwijtraken. Wees daar dus bewust van. Een forse straf, maar ook in ons eigen land gaat de boete voor het gebruik van een smartphone achter het stuur vanaf 1 maart dit jaar omhoog; van 380 euro naar 420 euro. De politie controleert hierop met de zogenaamde MONOcam, een camera die geautomatiseerd bestuurders bekeuren voor mobiel-gebruik, en een rijdende touringcar. Vanaf het einde van dit jaar komen er ook nog eens 50 mobiele camera’s door heel Nederland te staan.

Bron: VVN

Deel deze pagina op: